maanantai 21. marraskuuta 2016

Juusosta vuoden moniottelija! - matka nuoresta urheilijapojasta Suomen kärkiottelijaksi

Suomen Urheiluliiton vuosittaista yleisurheilugaalaa juhlittiin 19.11. lauantaina Tampereen Viihdepalatsissa. Tilaisuudessa valittiin eri lajiryhmien vuoden urheilijat, vuoden yleisurheilija sekä palkittiin monia muita yleisurheiluvaikuttajia.

Juuson valinta vuoden parhaaksi moniottelijaksi perustui viime kauden kahteen Suomenmestaruuteen. Hallikaudella Juuso voitti aikuisten SM-halliottelun Kuortaneella ja kesällä Kalevan kisat Oulussa. Oulun kisa jäi mieleen tiukasta kilpailusta Juuson ja Elmo Savolan välillä, ottelu ratkesi vasta viimeisessä 1500 metrin juoksussa Juuson eduksi, kun hän juoksi ennätyksensä. Muita kesän kohokohtia oli muun muassa viides sija kovatasoisessa Ratingenin moniottelussa Saksassa, Pohjoismaiden mestaruusotteluiden hopea Ruotsin Huddingesta sekä SM-viestit, kun hän ankkuroi Oriveden miehet viidenneksi 4x400m viestissä ja hallissa neljänneksi 4x300 metrillä. Lisäksi menneeltä kaudelta Juusolle jäi käteen uudet ennätyspisteet 7734, joka on myös Suomen tilaston kauden kärkitulos. Uudet henkilökohtaiset ennätykset syntyi ottelulajeissa kesän aikana 110 metrin aidoissa, keihäässä ja 1500 metrillä. 

Juuson valmentajina tilaisuudessa palkittiin isoveli Lauri, sekä isä Jaakko. Lisäksi paikalla gaalassa oli myös äiti Minna, sekä Juuson tyttöystävä Janita Tammisalo. Jaakko on valmentanut molempia poikia siitä asti kun yleisurheilun harrastaminen alkoi urheilukouluista ja viikkokisoista noin 4-vuotiaana. Nuoruudessa molemmilla pojilla yleisurheilun ohella harrastuksina on ollut muun muassa jääkiekko, jalkapallo ja lentopallo. Poikien isosisko Riitta pelasi lentopalloa mestaruusliigassa Oriveden Ponnistuksen joukkueessa ja näin kipinä ja esimerkki urheiluun syntyi pojille jo nuorena.

15-vuotiaana Juuso voitti ensimmäisen nuorten Suomenmestaruutensa 5-ottelussa uusilla piirinennätyspisteillä. Mestaruuden jälkeen Juuso pääsi mukaan Suomen Urheiluliiton nuorten maajoukkueryhmiin, joissa hän oli aina 22-vuotiaaksi asti ennen kuin siirtyi yleiseen sarjaan. Nuorempana Juuso menestyi ottelun lisäksi hyvin varsinkin kiekon- ja keihäänheitossa kansallisella tasolla. Orivedellä ei ollut ketään mahdollista moniotteluvalmentajaa tuohon aikaan. Näin ollen Jaakko alkoi kouluttautumaan valmennuspuolella ja on kehittänyt itseään valmentajana poikien urheilukehityksen mukana.

17-vuotiaana Juuso pääsi ensimmäistä kertaa mukaan Kalevan kisoihin Kajaaniin vuonna 2010. Tuolloin Juuso sijoittui pistein 6278 sijalle 18. Kehitys kaudelle 2011 oli hämmästyttävän kova. Vuodessa Juuso nousi Turun Kalevan kisoihin taistelemaan mitaleista aina viimeiseen lajiin saakka. Sijoitus oli tuolloin 6. Samana vuonna Juuso teki myös kansainvälisen läpimurtonsa nuorten arvokisatasolle sijoittuen 17-vuotiaiden EM-kisoissa Tallinnassa sijalle 9. pistein 7400.


Juuson ensimmäiset Kalevan kisat 2010.
Kuva: Anssi Mäkinen
Juuson ensimmäinen nuorten arvokilpailu, 19-vuotiaiden EM-kisat..
Kuva: Anssi Mäkinen






















Myös pettymyksiä on Juuson matkalle mahtunut. 2012 nuorten MM-kisoissa Barcelonassa Juuso teki ensimmäisenä päivänä hurjaa jälkeä ja oli yli 300 pistettä edellä ennätyssarjaansa. Hyvistä pistesijoista taistelu päättyi kuitenkin toisen päivän aloittaneeseen aitajuoksuun kun Juuso menetti tasapainonsa ja joutui kaatamaan aidan kädellään - tuloksena hylkäys lajista. Myöhemmin samassa ottelussa Juuso loukkasi itseään seiväshypyssä, tämä on Juuson uralla ainoa ottelu, joka on päättynyt keskeytykseen.


Juuson ensimmäinen Kalevan kisa -mitali. 
Kauden jälkeen Juuso muutti Jyväskylään opiskelemaan matematiikkaa yliopistoon. Liikuntatieteellisessä urheiluvalmennusta opiskellut Lauri-veli alkoi tuolloin valmentamaan Juusoa. Yhteistyö valmennuksessa isä-Jaakon kanssa kuitenkin jatkui ja näin Juusolla oli valmentajat sekä Jyväskylässä että Orivedellä vieraillessaan. 2013 vuosi tarjosi hienoja kokemuksia kun Juuso pääsi kilpailemaan arvokisatasolla kotiyleisön edessä Tampereella 22-vuotiaiden EM-kisoissa. Samana vuonna Juuso kävi kovan taistelun Kalevan kisojen voitosta Mauri Kaattarin kanssa. Kaattari ratkaisi kuitenkin ottelun edukseen seipäässä ja keihässä, eikä Juuso pystynyt kirimään etua kiinni päätöslajissa. 2014 Kalevan kisat ratkesivat samaan tapaan Thomas Barrineaun eduksi, Juuso otti jälleen hopeaa.


Kaudella 2015 Juusoa vaivasi monista tutkimuksista huolimatta hieman mystiseksi jääneet kylkivaivat. Kesään oli kovat odotukset, kun Juuso pääsi vielä kerran kilpailemaan nuorten EM-kilpailuissa. Juuso teki kisoissa ennätyspisteensä, mutta 9. sija oli pettymys kilpailussa, jossa menestymiseksi oli tehty paljon töitä jo parin edellisen vuoden ajan. Kalevan kisoista Juusolle tuli kolmas hopea putkeen, kun Elmo Savola vei mestaruuden Porissa. Kauden Juuso lopetti aikaisin, jotta terveystilanne saatiin kuntoutettua paremmaksi seuraavaa harjoituskautta ajatellen.

Juuso Tallinnan nuorten EM-kisoissa 2015.
Kuva: Anssi Mäkinen
Pienet muutokset harjoittelussa ja panostus kehonhallinnan kehittämiseksi johti siihen, että kaudelle 2016 Juuso pääsi lähtemään paremmista lähtökohdista kuin edelliseen. Terveystilanne oli jo parempi ja kehitystä oli tapahtunut muutenkin monilla osa-alueilla. Juuso lähti alkukaudesta aikuisten EM-rajan, 7800 pistettä, kimppuun. Olosuhteet olivat kuitenkin alkukauden kisoissa heikot, eikä optimitulosta tullut. Vaikka EM-rajaa ei alkukesä tuonut tullessaan, päätavoite oli edelleen edessä Kalevan kisojen muodossa. Kun Oulussa olosuhteetkin olivat kohdallaan, teki Juuso kovaa jälkeä. Ottelun ensimmäinen päivä oli reilusti Juuson tähänastisen uran paras. Toisena päivänä Juuso menetti keihäänheitossa johtonsa hyvää toista päivää otelleelle Elmo Savolalle, mutta päätöslajissa Juuso repi tarvittavan eron edukseen. Juuson kolmen vuoden hopeinen putki kirkastui vihdoin kultaiseksi ja ensimmäinen aikuisten Suomenmestaruus irtosi ennätyspisteillä 7734.

Kymmenottelu on raju ja vammaherkkä laji. Suorituksia tehdään paljon ja hieman väsyneenäkin, lisäksi harjoitusmäärät ovat suuria kun kehitettäviä ominaisuuksia on paljon. Juuso on kuitenkin ollut viime vuosina erittäin tasainen ottelija, siitä kertoo Kalevan kisojenkin neljän viime vuoden saldo. Välillä pienten vaivojenkin kiusaamana hän on pystynyt ottelemaan hyvällä tasolla, ja mikä tärkeintä usein kauden parhaat tulokset ovat tulleet oikeassa paikassa. Tällä hetkellä Juuson terveystilanne ja harjoituspohjat ovat vielä paremmat kuin aikaisempina vuosina. Juuso on hyvä kuuntelemaan omaa kehoaan ja tämä on harjoittelussa otettu myös huomioon. Laurin tekemä harjoitusohjelma elää aina myös Juuson tuntemusten mukaan ja asioihin reagoidaan. Se on varmasti yksi syy siihen miksi Juuso on vuodesta toiseen hyvässä kilpailukunnossa.

Tulevaan kauteen 2017 tavoite on parantaa jälleen ennätyspisteitä ja tehdä EM-raja jo vuodelle 2018 Berliinin kisoihin. Juuso ottelee ensi kesänä Pohjoismaisissa mestaruusotteluissa Kuortaneella, Eurooppa Cupissa Espanjan Monzónissa ja Kalevan kisoissa Seinäjoella. Lisäksi alkukauteen on tavoite saada yksi kovatasoinen ottelu ulkomailta. Loppukauteen tavoite on päästä Universiadeihin, jotka järjestetään Taipeissa.


Nykyään Lauri tekee Juuson harjoitusohjelmat ja on paikalla suurimmassa osassa Juuson treeneistä. Jaakko katsoo edelleen Juuson treenejä Orivedellä ja kotimaan leireillä. Myös monissa kilpailuissa Jaakko on Juuson apuna ja tukena. "Perheyritys" on saanut suurta apua matkan varrella eri valmentajilta, tärkeimpänä heistä kymmenottelun lajivalmentajana monta vuotta toiminut Mika Vakkuri. Mika on järjestellyt ottelijoiden leiritykset ja kisamatkat viime vuodet sekä toiminut Laurin ja Jaakon apuna valmennuksessa. Eri lajeissa Juusoa ovat auttaneet monet otteluvalmentajat ja lajispesialistit vuosien varrella, muun muassa Arvo Kärkinen, Jouko Kilpi, Jari Kataja, Jarkko Finni, Tiia Hautala, Anssi Mäkinen, Aki Salminen, Timo Kuusisto, Antti Haapakoski, Kimmo Kinnunen ja Vesa Rantanen. Lisäksi poikien urheilun tukena Orivedellä ovat olleet kotiseura Oriveden Ponnistus puheenjohtaja Kalle Uotilan johdolla, Oriveden kaupunki sekä monet yhteistyökumppanit, jotka ovat mahdollistaneet panostukset urheiluun. Fysioterapeutteina ja hierojina viime vuosina ovat toimineet Jussi Viljanen, Erkki Pudas, Anssi Koskinen, Juuso Sillanpää ja Juho Mäkipää. Managerina on Antti Jortikka. Viimeisenä täytyy mainita Juuson vahva kannustusryhmä, joka koostuu tutuista, perheestä ja muista läheisistä. Ryhmä kiertää kaikki suurimmat kisat läpi ja elää tunteella mukana tekemisessä. Kymmenottelu on laji, joka vaatii yhteistyötä suuren työmäärän ja monipuolisuutensa takia. Kukaan ei ole paras kaikessa, joten vahva tukitiimi ja eri alojen asiantuntijat ovat tärkeitä. Nöyrä kiitos kaikille meitä matkan aikana auttaneille. Jatketaan työtä kohti entistäkin menestyksekkäämpää kesää 2017.
Nuorten EM-kotikisoissa Tampereella 10-ottelun jälkeen.
Juuso Barcelonan nuorten MM-kisoissa 2012. Ensimmäinen päivä oli loistava, tällä hypyllä pituuden ennätys parani
kerralla 26 senttiä lukemiin 7,01! Kuva: Olavi Kaljunen, www.trackpic.net


Juuso Hassi ja Elmo Savola nuorten EM-ottelun
jälkeen 2015. Suomen nuoret kärkiottelijat
ovat  kovia kilpakumppaneita, mutta tekevät
myös paljon yhteistyötä. Juuso ja Elmo
leireilevät yhdessä, tekevät yhteistreenejä
ja tsemppaavat toisiaan eteenpäin uralla.
Kuva: Olavi Kaljunen
Juuso on ottelijaksikin monipuolinen, nuorten SM-mitaleja
  löytyy moniotteluiden lisäksi kolmiloikasta, seiväs- ja pituushypystä,
pika- ja pitkistä aidoista sekä 400 metriltä. 400 metrin aidoissa ja
pitkässä viestissä Juuso on edustanut Suomea nuorten
Pohjoismaisessa maaottelussa.





Yleisurheilugaala 2016. Vasemmalta lukien Jaakko Hassi, Lauri Hassi, Juuso Hassi ja gaalan juontaja Niki Juusela.
Kuva: Suomen Urheiluliitto www.yleisurheilu.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti