maanantai 29. heinäkuuta 2013

Tiimille loistavat Kalevan kisat

Viikonloppuna Vaasan Kalevan kisoissa Juuso kilpaili kymmenottelussa ja Lauri 400 metrin aidoissa. Kilpailut käytiin helteisissä olosuhteissa Vaasan Kaarlen kentällä. Kisat menivät molempien poikien osalta yläkanttiin odotuksiin nähden.

Lauantai alkoi Juuson kymmenottelun 100 metrillä. Juuso näytti heti avauslajissa tulleensa tekemään kovaa tulosta juosten vastatuuleen 11,17 ja ottaen lajivoiton. Toiseksi sijoittui Kuopion Reippaan Thomas Barrineau ja kolmanneksi Petri Lemmetyinen. Pituushypyssä Juuso sai ensimmäisellään jo kohtalaisen hyvän tuloksen 6.80. HKV:n Samuli Bryggaren hypätessä toisella kierroksella 7.12, vaadittiin Juusoltakin venymistä ottelun kärkipaikan pitämiseksi. Juuso näytti jälleen kerran taistelijaluonteensa ja pamautti viimeisellä hypyllään uuden komean ennätyksen 7.11. Barcelonan MM-kilpailuissa viime vuonna syntynyt ennätys parani kerralla siis kymmenen senttiä.

Kuulantyöntöön Juuso lähti ottelun kärkipaikalta. Toisen kierroksen 13,18 kantanut työntö piti Juuson kärjessä vielä kuulan jälkeenkin. Korkeudessa kärkipaikka vaihtui kun Himangan Urheilijoiden Mauri Kaattari hyppäsi ottelijalle käsittämättömän kovan tuloksen 2.11. Juuso jäi tulokseen 1.87, vaikka ensimmäinen yritys kolmea senttiä korkeampaakin oli lähellä onnistua. Mestaruuskamppailussa mukana ollut Barrineau selvitti korkeuden 1.99.

Päivän päättävä 400 metriä sujui pitkälle hyvänä juoksijana tunnetun Barrineaun komennossa. Viimeisellä 50 metrillä Juuso kuitenkin kiri eron kiinni ja maalissa Barrineaun hyväksi jäi vain 0,05 sekuntia. Juuso siirtyi 400 metrin jälkeen takaisin ottelun kärkeen kun juoksussa eroa Kaattariin tuli 4,5 sekuntia.

Juuso avasi toisen kilpailupäivän 110 metrin aidoissa tuloksella 15,39. Barrineaun hyvän aitajuoksun ansiosta hän siirtyi Juuson edelle ottelun kokonaistilanteessa. Kiekonheitossa Juuso sai viimeiselle yritykselle heitettyä yli 40 metrin lukemiin 40,51. Toinen heitto oli lähes 43 metrinen, mutta Juuson kenkä osui tasapainoillessa heittoringin reunaan ja tuloksena punainen lippu ja yliastuminen. Kaattari kohenteli sijoitustaan kiekossa heittämällä 44,39 metriä.

Seiväshyppyyn Juuson tehtävä oli selvä, hänen tuli ottaa torjuntavoitto ja mahdollisimman pieni tappio Barrineauta ja Kaattaria vastaan, jotka ovat kovan luokan seiväsmiehiä. Juuso venyi kisassa kauden parhaaseensa 4.25. Kaattari hyppäsi myös hyvin, ylittäen 4.65. Ennätyskisassaan jopa 5.08 hypännyt Barrineau jäi seiväshypyssä ilman tulosta ja hänen taistelunsa mestaruudesta tyssäsi kahdeksanteen lajiin.

Juuso ja hopeinen Kalevan Kisa -mitali
Keihäässä Kaattari otti lisää eroa Juusoon heittämällä pitkän kaaren 64,90. Juuson pisin heitto kantoi 55 metriä, joten Kaattari pääsi lähtemään urakan päättävään 1500 metrin juoksuun noin sadan pisteen johdosta. Käytännössä Juuson oli siis voitettava Kaattari noin 17 sekunnilla ottaakseen mestaruus. Kolmannella sijalla ennen 1500 metriä olleella Lohtajan Veikkojen Tero Ojalalla oli Juusoon eroa reilut sata pistettä. Heti starttipistoolin pamahdettua Juuso lähti kärkeen ja alkoi ajamaan Kaattarin johtoa kiinni. Ensimmäisen 200 metrin aikana eroa tuli jo lähes viisi sekuntia. Etukäteen heikompana 1500 metrin juoksijana Kaattari jäi seurailemaan menoa pääjoukon perältä. Vauhti tasaantui eikä Juusolta löytynyt kuumassa kelissä voimia repiä eroa enempää alkumatkasta. Viimeisen kierroksen alkaessa lähti Juuson viimeinen isku ja ero kasvoi takasuoralla jo kahdeksaan sekuntiin. Loppuun asti kaikkensa yrittänyt Juuso joutui kuitenkin tyytymään SM-hopeaan, sillä Kaattarin upea taistelu päätöslajissa toi mestaruuden lisäksi ensimmäisen viiden minuutin alituksen 1500 metrillä. Juuson aika oli 4.50,99, lajivoiton vei Sysmän Sisun Jesse Jokinen voittaen Juuson loppukirissä parilla sekunnilla.

Mitali on Juuson ensimmäinen aikuisten tasolla ja samalla 2011 Kalevan kisojen katkera neljäs sija sai hyvitystä hopeamitalin muodossa. Ennätyspisteistään Juuso jäi vain 9 pistettä tuloksella 7280. Kaattari otteli ennätyksensä 7333 ja pronssin vei Tero Ojala pistein 7172. Neljäs oli Petri Lemmetyinen, viides Perttu Noponen ja kuudes Juuso Koivuniemi.

Lauri venyi yllätykseen aidatulla ratakierroksella

Laurin kisat alkoivat lauantaina 400 metrin aitajuoksun alkuerillä. Suomen tilaston 10. sijalta kisaan lähteneen Laurin täytyi siis voittaa muutama mies edeltään selviytyäkseen finaaliin kahdeksan juoksijan joukkoon. Yhteensä alkueriin lähti 22 juoksijaa.

Lauri arvottiin ennalta kovaan erään, sillä samaan alkuerään osui kaksinkertainen Suomen mestari Petteri Monni, tilastovitonen Ossi Linkoaho ja vuoden 2011 pronssimitalisti Gustav Klingstedt. Laurin juoksu kulki kuitenkin hyvin ja loppusuoralle tultiin tasaisena viiden miehen rintamana. Monni irtosi viimeisillä aitaväleillä erävoittoon, Linkoahon viedessä toinen suora jatkopaikka. Lauri jäi erän neljänneksi ennätysajallaan 54,20. Erä osoittautui kuitenkin nopeimmaksi ja myös Klingstedt ja Lauri etenivät aikojen perusteella finaaliin. Alkuerien nopein oli Laitilan Jyskeen Joni Vainio-Kaila ajalla 53.00.

Lauri ennen 400m aitojen finaalia
Aikojen perusteella viimeisenä miehenä finaaliin päässyt Lauri joutui lähtemään sunnuntain loppukilpailuun ykkösradalta. Tiukat kaarteet eivät Lauria haitanneet ja alusta asti juoksu kulki hyvin. Ensimmäisen 100 metriä kärjen vauhtia lähtenyt Lauri ajoi kakkosradan Klingstedtin nopeasti kiinni. Takasuora tuli sujuvasti ja takakaarteeseen Laurilta löytyi vielä yksi vaihde lisää. Keskiradoilta Petteri Monni ja Viipurin Urheilijoiden Jussi Heikkilä erottuivat muusta joukosta jo hyvissä ajoin ennen loppusuoraa. Lauri jatkoi lopussa nousuaan ja ylitti maaliviivan lopulta viidentenä! Voiton vei Monni, Heikkilän ollessa toinen ja Joni Vainio-Kaila otti ensimmäisen aikuisten SM-mitalinsa ollessaan kolmas. Neljäs oli HIFK:n Don-Zheni Ekoebve ja Lauri siis viides. Kuudennen sijan vei vahvalla loppuvedollaan Tampereen Pyrinnön Valtteri Toimela ja seitsemäs oli ulkoradalta kisaan lähtenyt Ossi Linkoaho. Gustav Klingstedt kolhi aitoihin ja jäi kisan kahdeksanneksi.

Jo alkuerissä ennätyksensä 0,26 sekunnilla juossut Lauri paransi finaalissa vielä 0,65 sekuntia lisää, aikaan 53,55. Uran ensimmäinen 54 sekunnin alitus ensimmäisessä SM-finaalissa toi upeasti viidennen sijan. Mitalista Lauri jäi noin sekunnin verran. Voittoaika oli hyvä, Petteri Monnin juostessa kauden parhaansa 51,35.