keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Kalevan kisojen ennakko

Huomenna torstaina alkaa kotimaisen yleisurheilukesän huipennus Seinäjoella Kalevan kisojen merkeissä. Suomen mestaruuksista kilpaillaan torstaista sunnuntaihin uusitulla Seinäjoen keskusurheilukentällä.

Juuso ja Lauri viimeisteli kisakuntoaan viime viikon keskiviikkona Jämsän Paunucup -kilpailussa ja perjantaina Hämeen piirinmestaruuskisoissa Tampereen Ratinassa. Jämsässä molemmat juoksivat 400 metriä kauden parhaisiinsa, Juuso voitti kisan ajalla 49,75 ja Lauri oli kolmas 49,90. Samalla se oli ensimmäinen kerta kun molemmat juoksivat samassa kilpailussa alle 50 sekunnin. Tampereella Lauri kilpaili 1500 metrillä ottaen kirikamppailussa hopeaa ajalla 4.11,78, Juuso juoksi pika-aidat 15,40 ja hyppäsi seivästä 4.50.

Kalevan kisoissa Juusolla on kymmenottelu, joka alkaa lauantaina. Laurilla on ohjelmassa torstaina 400 metrin alkuerät, lauantaina 800 metrin ja 400 metrin aitojen alkuerät. Mahdolliset finaalit ovat 400 metriltä perjantaina ja kahdesta jälkimmäisestä sunnuntaina. Tässä kisojen ennakkokatsausta kyseisten lajien osalta:

M 400m (torstai 19.00)

Miesten ratakierroksella Ville Lampinen lähtee puolustamaan viime vuoden mestaruuttaan. Lisäksi mukana on viime kisojen pronssimitalisti Antti Kokkonen. Kotimaan tilaston kärki Oskari Mörö on mukana vain aidatulla ratakierroksella Seinäjoella, eikä näin osallistu 400 metrille. Tilastokakkosena on Juho Vanhala 48,08 ja kolmantena Erik Back 48,12. Myös moninkertainen mitalisti Christoffer Envall pitää nostaa ennakkosuosikkien joukkoon. 

Lauri on ranking-listan 14. kun juoksijoita yhteensä mukana on 18. Kauden paras 49,90 syntyi viime kilpailussa ja kunto on ollut nousussa koko alkukesän. Laurin ennätys 49,56 on jo neljän vuoden takaa ja sen korjaaminen uusille lukemille Seinäjoella on hyvä tavoite. 

M 10-ottelu (lauantai 9.40)

Juuso lähtee kilpailuun puolustamaan viime vuoden mestaruuttaan. Viime vuonna mestaruudesta nähtiin hurja kilpailu Juuson ja Elmo Savolan välillä, joka ratkesi vasta viimeisessä lajissa 1500 metrillä. Savola otteli viime viikonloppuna Puolan Bydgoszczissa nuorten EM-pronssia ennätyspisteillään 7956 ja jättää todennäköisesti Kalevan kisojen ottelun väliin palautuessaan viikonlopun huippusarjastaan. Jos Savola ei Seinäjoella starttaa, on Juuson kovin uhkaaja uransa viimeistä ottelua tekevä Tommy Barrineau. Barrineau on vuoden 2014 Suomen mestari ja tämän kauden tilastoissa hän on Juuson edellä tuloksella 7370, jonka hän otteli huhtikuussa Yhdysvalloissa. Juuson kauden paras ja ainoa loppuun viety ottelutulos on kolmen viikon takaa Eurooppa Cupista Espanjan Monzónista 7239. Tuossa kisassa Barrineau jäi Juusosta vain yhden pisteen verran. Muita ehdolla kolmen kärkeen ovat kotikisoissaan otteleva Eetu Kangas, joka on tällä kaudella parantanut ennätystään lukemiin 6995, sekä Suomea tällä kaudella maaottelussa ja Eurooppa Cupissakin edustanut Ville-Veikko Hanninen, jonka tilastonoteeraus on 6711. Mielenkiintoisia nimiä mahdollisesti mitalikamppailuihin asti ovat myös yli 7000 pisteen ennätyksillä Petri Lemmetyinen ja Otto Ylöstalo. 

M 800m (lauantai 10.45)

Ranking-listan kovinta aikaa miesten kasilla pitää hallussaan Jaakko Laakso (1.48,25). Ennakkosuosikki kisaan on kuitenkin viime kaudella myös 800 metrin mestaruuden vienyt Ville Lampinen. Lampinen yrittää samaa tuplaa kuin viime vuonna Oulusta, jolloin kotiinviemisinä oli sekä 400 että 800 metrin mestaruudet. Tällä kaudella Lampisen lisäksi alle 1.50 on juossut Joonas Rinne. Markus Teijula kilpailee viikonloppuna Italiassa nuorten EM-kisoissa, eikä ole mukana Kalevan kisoissa. Mitalin syrjään kiinni hamuavat myös kokeneet Tuomo Salonen ja Panu Jantunen. Mielenkiintoisia nimiä 800 metrille ovat 1500 metrin erikoismies Samu Mikkonen, sekä normaalisti Suomen kisoissa "jäniksenä" juokseva Matthew Fox, jonka ennätys on kovaa luokkaa (1.48,36).

Lauri on ranking-listan 17. Kilpailu on tasaista, sillä tilaston sijoilla 11-21. juoksijat ovat noin kahden sekunnin sisällä. Lauri lähtee kilpailuun parantamaan tilastosijoitustaan, kauden paras hänellä on Jämsästä kestävyysjuoksukarnevaaleilta 1.55,46.

M 400m aidat (lauantai 11.55)

Aidatulle ratakierrokselle Oskari Mörö lähtee ennakkosuosikkina, vaikka alkukausi ei ole sujunut täysin ongelmitta. Mitaleille ovat tyrkyllä tutut nimet, Joni Vainio-Kaila ja Petteri Monni. Monnille Kalevan kisat ovat ensimmäinen henkilökohtainen kilpailu tälle kesälle, SM-viesteissä hän on jo avannut kisakauden. Neljäntenä ranking-listalla on Viktor Kantele ajalla 52,76. Finaalipaikoista käydään tiukkaa kilpailua kun sijoilla 6-11. olevat ovat vain reilun sekunnin sisällä. 

Lauri ei ole tällä kaudella kilpaillut aidoissa kertaakaan kun keskittyminen on ollut sileillä matkoilla. Viime kauden ajalla 54,89 hän on tilaston 10. Oman haasteensa aitoihin tuo reilun tunnin aikaisemmin juostava 800 metrin alkuerä. Lauri on kuitenkin ollut nousukuntoinen ja kokeneena aiturina valmis taistelemaan finaalipaikasta.

Lauri ja Juuso viimeisteli kuntoaan Kalevan kisoihin Jämsän 400 metrisellä




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti