tiistai 14. huhtikuuta 2020

Harjoituskautta poikkeustilanteessa

Kevään harjoituskausi on edennyt hieman poikkeuksellisessa tilanteessa koronaviruspandemian johdosta. Suurin osa harjoituspaikoista on kiinni ja kaikenlaista ryhmätoimintaa tulee välttää. Koko maailma elää epätietoisuudessa siitä, milloin ja miten tilanne palautuu normaaliksi. Urheilijoilla ei ole juuri muuta vaihtoehtoa, kuin harjoitella tilanne huomioiden ja mahdollisuuksien mukaan. Juuso ja Lauri ovat jatkaneet tulevan kesän kilpailukauteen valmistautumista täysillä, tilanteeseen sopeutuen.

Juuson harjoitteluun tuli jo syksyllä muutoksia Jari Ollin tullessa mukaan valmennustiimiin. Jari on itse entinen kymmenottelija, jonka ennätyspisteillä 7783 sijoitutaan kaikkien aikojen Suomen tilastossa 15. sijalle. Juuso on vastaavassa tilastossa jaetulla 21. sijalla pistein 7734. Jari on tuonut Juuson harjoitteluun uutta näkemystä sekä lajitekniikoihin että harjoittelun rytmitykseen. Jari ja Lauri muodostavat tiiviin valmennuskaksikon Juuson harjoittelun takana, isä Jaakko taas hoitaa tausta-asiat kuntoon niin, että pojat voivat keskittyä urheiluun.

"Harjoittelu on ollut yksinkertaisempaa, mutta sitä on ollut määrällisesti enemmän. Kovan ja kevyen harjoitusviikon välillä on myös ollut enemmän kontrastia. Ominaisuuksien testaamista on myös yksinkertaistettu ja se on säännöllisempää. Näin pystytään reagoimaan mahdollisimman nopeasti, jotta mennään oikeaan suuntaan" - Juuso

Kun suunnitelmia kaudelle 2020 ryhdyttiin tekemään, tehtiin päätös, että Juuso ei ottele vielä hallikaudella. Näin pystytään rakentamaan pohjaa kunnolla ja saadaan aikaa sopeutua muutoksiin, joita harjoitteluun tuli uusien valmennuskuvioiden myötä. Syksyllä kauden selvä päätavoite oli kesän EM-kilpailut Pariisissa, ja sinne vaadittavan tulosrajan 7850 rikkomisessa alkukesän kisoissa. Nykyisen poikkeustilan johdosta EM-kisojen kohtalo on vielä auki, mutta harjoittelu tavoitetta kohti jatkuu. Juuson harjoitukset sujuivat syksyllä suunnitelmien mukaan ja hallikauden yksittäiset kilpailut lupailivat hyvää. Hallissa Juuso kilpaili lähinnä juoksumatkoilla. Heti kauden avauksessa 60 metriä kulki 7,09, joka jää vain kolme sadasosaa ennätyksestä. Pika-aidat ja pituushyppy sujuivat myös halliennätysten tuntumaan, lisäksi Juuso kävi SM-halleissa Tampereella juoksemassa 400 metriä 49,99.

"Hallikausi meni oletettua paremmin. Varsinkin kauden avannut 60 metriä oli lupaava. Harjoittelu on kuitenkin muuttunut jonkin verran, jolloin tulosten näkyminen ottaa yleensä aikansa" - Juuso 

Juuso SM-halleissa valmiina 400 metrin juoksuun. Kuva: Anssi Mäkinen, www.anselmus.net

Laurin harjoitukset ovat myös sujuneet erinomaisesti ja kehityksestä saatiin näytteitä jo hallikaudella. Kolmesta 800 metrin startista tuloksena oli jokaisesta kohentunut halliennätys. Talven viimeisenä kilpailuna Lauri juoksi SM-halleissa kuudenneksi halliennätyksellään 1.54,24. Mitaliinkin jäi matkaa vain 0,83 sekuntia. Kevään harjoittelu on jatkunut lähes samalla kaavalla hallikauden jälkeenkin, poikkeustila ja harjoituspaikkojen kiinniolo ei juoksijalle merkitse niin paljoa.

Lauri vasemmalla lyhyen radan halliennätysjuoksussaan. Kuva: Esa Jokinen


"Harjoittelussa painopistettä on edelleen pidetty kestävyyspuolella, sillä se on kehittynyt nyt tasaisesti jo pidemmän aikaa. Poikkeustilan myötä myös ainakin kilpailujen aloitus siirtyy, eikä ole mitään ongelmaa tehdä nyt keväälläkin vähän enemmän määräharjoittelua, sekä pitää tehoja vielä alhaalla. Kun kelit lämpenevät niin alan siirtämään painopistettä enemmän nopeus- ja nopeuskestävyysharjoittelun suuntaan. Harjoitukset ovat kulkeneet ja uskon olevani ennätyskunnossa, jos kilpailemaan kesän aikana päästään."

 - Lauri




Laurin vedot kulkevat myös raikkaassa kevätkelissä. Kuva: Noora Junikka
Olosuhteet eivät estä Juuson harjoittelua. Kuva: Lauri Hassi

Juuson harjoitteluun poikkeustila on vaikuttanut siinä mielessä, että kaikkia lajiharjoituksia ei pysty toteuttamaan. Esimerkiksi seiväs- ja korkeushyppy on tällä hetkellä mahdotonta, kun suorituspaikkoja ei ole käytössä. Juuson harjoittelu on koostunut nyt pääosin juoksu- ja voimaharjoittelusta.

"Ainakin on tullut harjoiteltua huomattavasti enemmän ulkona, kun halliin ei pääse. Aiemmin suunniteltujen lajiharjoitusten tilalla on nyt tehty enemmän voimaharjoituksia. Tämän takia voimaominaisuudet ovat kyllä hyvällä mallilla"
- Juuso

Mielenkiintoista onkin nähdä, miten parantuneet voimatasot näkyvät lajiharjoituksissa, kun niiden pariin päästään. Kilpailukauden alun venyessä Juuso tulee tekemään alkukesästä omia testikilpailuja, jotta saadaan lisätietoa siitä, mihin suuntaan harjoittelu on edennyt.

Koronavirus peruutti myös Team Hassin -yhteistyökumppaneiden perinteisen tapaamisen keväältä. Lauri ja Juuso haluavatkin lähettää terveiset ja tsempit kaikille yhteistyökumppaneilleen näinä haastavina aikoina. Tehdään yhdessä parhaamme tässä tilanteessa ja pidetään katse kaikesta huolimatta tulevaisuudessa. Urheilussakin onnistumiset tuntuvat aina paremmalta vaikeiden aikojen jälkeen. Täältä noustaan vielä, vahvempina ja parempina kuin koskaan.

Terveisin, 
Lauri & Juuso


Juuso määräintervalliharjoituksen jälkeen, ohjelmassa olivat 3x5x150m vedot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti