tiistai 4. maaliskuuta 2014

Kolmen viikonlopun SM-kisaraportti

Kolme viimeistä viikonloppua on kulunut eri SM-kilpailuiden tahdissa. Nyt molempien poikien kilpailukausi on ohi ja harjoituskausi kesää varten on aluillaan. Talven SM-kilpailuiden kulku kisa kisalta tässä:


Nuorten SM-hallit, Helsinki 15-16.2.2014

Juuso kilpaili 22-vuotiaiden sarjassa Helsingin Liikuntamyllyssä. Viikonlopun ohjelmassa oli korkeus, pituus ja 400 metriä. Ensimmäisenä vuorossa oli korkeushyppy, joka kulki hieman tahmeasti. Lopulta hyppy alkoi löytymään, mutta parhaaksi jäi silti korkeus 1.85. Viimeinen yritys korkeudesta 1.90 oli jo parempaa hyppäämistä, mutta rima tuli niukasti alas. 1.90 olisi riittänyt SM-pronssiin, nyt tuloksena oli neljäs sija. Kilpailun voitti Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Mika Hietaniemi tuloksella 2.06.

Korkeuden jälkeen päivän päätteeksi Juuso starttasi 400 metrille. Juuson tilastoaika hallinelosella oli monen vuoden takaa ja näin hän joutui ennalta heikoimpaan C-erään. Ulkoradalta lähtenyt Juuso avasi kovaa ja ensimmäisen kierroksen päätteeksi kello pysähtyi aikaan 22,91! Vauhti ei aivan kantanut maaliin asti, mutta Juuso otti erävoiton 2,5 sekunnin erolla seuraavaan ajalla 50,05. Tämä on Juuson halliennätys reilulla parilla sekunnilla. B-erässä aloitettiin selkeästi hiljempaa, mutta lopulta erävoittaja Joni Vainio-Kaila kiri hyvällä lopulla aikaan 49,94. Muita erästä ei mennyt Juuson ajan alle, joten Juuso oli vielä kiinni hopeassa ennen viimeistä erää. A-erässä juoksivat viisi ennakolta kovimpaa juoksijaa. Radalla oli ahdasta kun kolme miestä tuli rinta rinnan ensimmäiseltä kierrokselta kaarteeseen. Toisella kierroksella kärjen takaa KU-58 edustava Ville Lampinen nousi vahvasti voittoon ajalla 48,99 ja Esbo IF:n Roope Saarinen taisteli toiseksi aikaan 49,41. Matias Linkoahon ja Don-Zheni Ekoebven voimat menivät toisen kierroksen ruuhkassa juoksemiseen ja heidän ajat painuivat päälle 50 sekunnin. Näin ollen vain Lampinen ja Saarinen menivät kokonaistuloksissa Juuson edelle ja lopputuloksista Juuso löytyi neljänneltä sijalta toistamiseen päivän aikana. Alla olevista linkeistä pääsee videoihin juoksuista.

M22 400m C-erä, Juuson juoksu

M22 400m A-erä

Toisena päivänä vuorossa oli pituushyppy. Juuso sai heti kilpailun alkupuoliskolla hyvän tuloksen 6.97 ja tällä hän pysyi kilpailun kolmossijalla viimeiselle kierrokselle asti. Vain Kaipolan Vireen Kristian Pulli oli karannut muilta jo tässä vaiheessa tuloksella 7.50, muuten kilpailu oli hyvin tasaista. Viimeisestä kierroksesta muodostui hyvin jännittävä kun Tampereen Pyrinnön Eetu Ehrola pudotti Juuson viimeisellä hypyllään ulos mitalisijoilta tuloksella 7.04. Juuson vastaus tuli kuitenkin välittömästi, sillä viimeisen kierroksen hyppy kantoi uusiin reiluihin ennätyslukemiin 7.18! Tällä Juuso siirtyi kilpailun toiseksi ohi Kuortaneen Kunnon Janne Etelämäen. Etelämäkikin sai ladattua vielä viimeiseen hyppyyn päälle 7 metrin leiskautuksen, mutta hänen parhaaksi jäi kolmannen kierroksen 7.10. Näin ollen Juuso muutti nelossijojen sarjansa hopeiseksi viimeisellä mahdollisella hetkellä.

Pituuden kärkikolmikko 1. Kristian Pulli 2. Juuso Hassi 3. Janne Etelämäki


















Myös Lauri juoksi Helsingissä SM-kilpailuiden yhteydessä järjestetyssä kutsukilpailussa. Matkana oli 300 metriä, jota harvemmin juostaan aikuisten kilpailuissa. Lauri juoksi ennätyksensä ajalla 36,13 ja sijoittui hyvätasoisessa kisassa neljänneksi. Voittaja oli Turun Urheiluliiton Ville Wendelin kovalla ajalla 34,50. Toiseksi sijoittunut 400 metrin aitojen kolminkertainen Suomen mestari Petteri Monni juoksi myös alle 35 sekunnin. Kolmas oli HIFK:n Gustav Klingstedt, viides HKV:n Ossi Linkoaho ja kuudes IF Sibbo-Vargarnan moniottelija Otto Ylöstalo.

M 300m kutsukilpailu, Laurin juoksu


SM-Hallit, Rovaniemi 22-23.2.2014

Aikuisten SM-hallikilpailut järjestettiin tällä kertaa Rovaniemellä. Kisojen avauspäivänä molemmilla pojilla oli ohjelmassa 400 metriä. Rovaniemin hallirata on normaalia lyhyempi 190 metrinen, sekä radan kaarteet hyvin vaikeat juosta. Tämä vaikutti hieman tulostasoon kiertävillä pikamatkoilla, mutta mitalit saatiin jokatapauksessa jaettua.

Lauri pääsi starttaamaan heti avauserässä. Arpaonni oli tällä kertaa suosinut sillä radaksi valikoitui uloin rata, näin ollen kaarteet eivät olleet aivan jyrkimmät mahdolliset. Lauri avasi melko kovaa ja tuli ensimmäisenä avauskierrokselta. Vauhti pysyi kohtalaisen hyvin yllä loppuun asti ja erävoittajana Lauri pisti muille erille pohjat, josta lähdettiin kisaamaan. Laurin aika oli 50,94. Juuso juoksi kolmannessa erässä. Mielenkiintoista erässä oli se, että samaan erään oltiin arvottu Joni Vainio-Kaila, joka voitti Helsingin nuorten kisoissa Juuson vastaavalla matkalla 11 sadasosalla. Tasainen kilpailu oli luvassa ja Juuso aloittikin sen verran vauhdikkaasti, että pääsi kärkipaikalta toiselle kierrokselle. Vainio-Kaila kiri jälleen hyvin, ja hän ohitti Juuson ennen viimeistä kaarretta. Vainio-Kaila meni erävoittoon, Juuso tuli toiseksi jättäen Suomen kansalaisuuden vastikään saaneen Matthew Foxin erän kolmanneksi. Juuson aika oli lopulta 50,93 eli veljesten välinen kilpailu kallistui Juuson eduksi sadasosan erolla! Eriä juostiin yhteensä kuusi kappaletta ja lopulta aikojen perusteella parhaimmaksi selvisi HKV:n Matias Linkoaho ajalla 49,68. Toinen oli JKU:n Petteri Monni ja kolmas Veitsiluodon Kisaveikkojen Antti Kokkonen. Vain kärkikolmikko juoksi alle 50 sekunnin, tasaisessa kisassa Juuson ja Laurin sijoitukset olivat 9. ja 10.

M 400m, Juuson erä

M 400m, Laurin erä

Kilpailuiden toisena päivänä Juuso osallistui pituushyppyyn. Kilpailun alku oli vaikea, eikä askelmerkki meinannut osua ollenkaan. Pari hyppyä meni täysin läpijuoksuksikin. Kolmannella kierroksella Juuso oli tiukan paikan edessä, sillä hän oli vielä ulkona kolmelta viimeiseltä kierrokselta eli kahdeksan parhaan joukosta. Kolmannella Juuso saikin venytettyä 6.93 kantaneen hypyn, jolla mentiin jatkokierroksille. Viimeisellä kierroksella Juuso hyppäsi päälle 7 metrin, mutta vahaan jäi pieni jälki piikkarin päästä ja hyppy merkittiin yliastutuksi. Näin Juuson parhaaksi jäi kolmannen kierroksen tulos ja sillä irtosi seitsemäs sija. Kilpailun voitti Kajaanin Kipinän Henri Väyrynen tuloksella 7.66. Toinen oli Kristian Pulli ja kolmas Arttu Halmela. Kärkikolmikko mahtui 14 sentin sisään hyvin tiukassa kilpailussa.

Juuso Pituus 6.93

Juuso pituuskilpailun esittelyssä


SM-hallimoniottelut, Jyväskylä 1-2.3.2014

Juuson kilpailukauden viimeinen koitos oli "kotikisat" Jyväskylän hallimoniotteluissa. Juuso kilpaili vielä 22-vuotiaiden sarjassa, jossa osallistujia oli vain kolme. Miesten sarjassa ottelijoita oli ilahduttavan paljon, sillä urakoimaan lähti toistakymmentä miestä. Juuso lähti Jyväskylän viikonloppuun miestenkin Suomen tilaston kärkipaikalta. Avauslaji 60 metrin juoksu antoi viitteitä, että kuntokäyrä on kovassa nousussa. Tuloksena erävoitto ajalla 7.07, joka on uusi ennätys. Juuso oli koko kilpailuiden nopein pikamatkalla kaikki sarjat huomioiden. 22-sarjassa toiseksi nopein oli Aleksi Tuononen myöskin hyvällä ajalla 7.15.

Pituushypyssä Juusolla oli taas hieman vaikeuksia askelmerkin kanssa ensimmäisellä yrityksellä. Toisella tuli jo kelpo tulos 6.86, mutta viimeisellä haettiin vielä parempaa. Tämä meni kuitenkin pari senttiä yliastutuksi, hyppy olisi kyllä ollut sarjan pisin. 22-vuotiaissa Tuomas Kaukolahti hyppäsi 7.06 ja otti lajivoiton pituudesta.

Kuulantyöntö sujui Juusolta omalla perustasollaan, tulokseksi tuli 13.26. Päivän viimeiseen lajiin korkeushyppyyn Juuso lähti hieman Virossa ottelemaansa ennätyssarjaa perässä. 19-vuotiaiden kanssa hypätystä korkeuskilpailusta muodustui kuitenkin hieno kilpailu, jossa hyppääjä toisensa jälkeen venyi uusiin ennätyksiin. Myös Juuso ylitti 1.94, joka on kolmella sentillä hänen uusi ennätys! Näin hän myös kiri ennätyssarjaansa nähden ja ensimmäisen päivän pistesaalis olikin lopulta parikymmentä pistettä kovempi kuin Virossa.

Toinen päivä alkoi loistavasti pika-aidoilla, jossa Juuso juoksi uuden ennätyksen 8,37. Myös tässä lajissa tuli reilusti plussaa ennätysotteluun nähden. Juuso on parantanut kisa kisalta aitatulostaan ja lupaavaa kesää ajatellen on se, että juoksujen viimeiset aidat on kulkenut aina parhaiten. Näin ollen pidemmältä 110 metrin matkalta on odotettavissa kovempaa ennätysparannusta.

Seiväshyppy oli Juusolle alkukorkeuksista hankalaa, mutta sitten hyppy lähti kulkemaan ihan mukavasti. Tulos 4.30 on Juusolle hyvää perustasoa, yritykset korkeudesta 4.40 olivat hieman vaisuja, eikä hyppy noussut enää aikaisemmalla tavalla. Päätöslajiin 1000 metrin juoksuun Juuso lähti 22-vuotiaiden selkeänä ykkösenä, ja mestaruus olikin varma maaliin selviämällä. Juuso ei kuitenkaan lähtenyt matkalle puolivaloin vaan alku paineltiin Juuson johdolla kovaa, 2.45 loppuvauhtia. Juoksun keskivaiheilla Aleksi Tuononen siirtyi vauhdinpitäjäksi ja Juuso sai hetken peesailla ja tarkkailla vauhtia. Loppukiri irtosi molemmilta pojilta komeasti ja viimeinen kierros kiristettiin vielä 29 sekuntiin. Juuso vei sadasosien turvin lajivoiton uudella ennätysajallaan 2.49,93. Loppupisteet 5430 on 55 pisteellä Juuson uusi seitsenotteluennätys! Juuso puolusti näin onnistuneesti viime vuoden Suomen mestaruuttaan 22-vuotiaissa, hopean otti Tuononen ja pronssin Kaukolahti.

Miesten sarjassa vahvaa paluuta kilpakentille tekevä HKV:n Samuli Bryggare kokosi kovat pisteet 5536, jolla hän otti myös Suomen tilastokärjen paikan. Juuso on miesten tilastossakin tuloksellaan kakkosena, kolmen pisteen päässä on viime vuoden kymmenottelun Suomen mestari Mauri Kaattari. Kolmantena on pronssia miesten sarjassa Jyväskylästä ottanut Otto Ylöstalo. Bryggare otteli muuten Juuson kanssa melko tasaisesti, mutta kuulantyöntö toi reilusti enemmän pisteitä sillä hän otti siinä eroa Juusoon nähden yli kaksi metriä tuloksella 15.30. Myös Bryggaren pituustulos 7.11 toi reilusti pisteitä. Miesten ottelun taso on Suomessa nousussa ja kesästä on tulossa erittäin mielenkiintoinen. Suomen kärki on tasainen ja moni mies on ottanut kehitysaskeleita viime vuodesta. 

Suomen mestari Juuso ja valmentaja Jaakko

Videoita Juuson ottelusta:

1 kommentti:

  1. Loistavaa! Mukava lukea tälläistä tarkkaa kisraporttia. Kesää orotellessa:-)

    VastaaPoista