perjantai 17. heinäkuuta 2015

Juuso ennätyspisteisiin nuorten EM-kisoissa

Juuso otteli menneenä viikonloppuna Tallinnassa alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa. Kauden tilastoissa kilpailuun 9. sijalta lähtenyt Juuso aloitti ottelun 100 metrin kauden parhaallaan 10,97. Suomen toinen ottelija Elmo Savola otti ensimmäisestä erästä lajivoiton ennätysajallaan 10,96. 100 metrin nopein oli Juuson erän voittanut Ranskan Ruben Gado ajalla 10,83. Pituudessa Juuso hyppäsi kaksi kertaa tuloksen 7,08. Savola jatkoin hyvin alkanutta otteluaan reilulla ennätyshypyllä 7,27. Pituudessa ottelun kärkeen nousi Ruotsin Fredrik Samuelsson hurjalla pituustuloksella 7,81. Hän paransi kisassa kaksi kertaa ennätystään, ensin lukemiin 7,44 ja viimeisellä vielä lähes 40 senttiä lisää! Pituudessa nähtiin myös dramatiikkaa kun ottelua johtanut Gado jäi ilman tulosta kolmella yliastutulla.

Kuulassa Juuso oli kokonaistulosten seitsemäs tuloksella 13,54. Lajivoiton vienyt Viron Janek Õiglane työnsi 14,88. Korkeuskilpailua häiritsi kovat sadekuurot. Juuso hyppäsi kuitenkin kauden parhaansa 1.89, ennätyksestään Juuso jäi 5 sentin päähän. Korkeuden lajivoiton otti Venäjän Yevgeniy Likhanov 2.07 tuloksella. Korkeudessa ottelun ennakkosuosikkeihin lukeutunut Tsekin Jirí Sýkora jäi ilman tulosta pudotettuaan kolme kertaa korkeudesta 1.83. Päivän päätöslajissa ensimmäisen erän voiton vei Elmo Savola uudella ennätysajallaan 49,84. Savolan päivä oli lähes täydellinen, jokaisessa lajissa tuli uusi ennätystulos! 400 metrin toisessa erässä Juuso taisteli hienosti kauden parhaimpaan aikaansa 49,27. Tulos on paras mitä Juuso on koskaan ottelukilpailussa juossut. Lajivoiton vei Hollannin Pieter Braun kovalla ajalla 48,02. Ensimmäisen päivän jälkeen kärjessä oli tasaisesti kärjen takana jokaisessa lajissa otellut Venäjän Aleksey Kravtsov. Juuso lähti yön mittaiselle tauolle ottelun 11. sijalta. Ensimmäisen päivän jälkeen erot olivat kuitenkin pieniä, kuudenteen sijaankaan Juusolla ei ollut matkaa kun reilu 100 pistettä.

Toinen päivä alkoi suomalaiskomennossa kun Savola jatkoi ennätysmurskajaisia juoksemalla pika-aitojen ensimmäisen erän voittoon ajalla 14,51. Juuso oli saman erän neljäs kauden parhaalla ajallaan 14,95. Kovimman ajan 14,13 toisessa erässä juoksivat Pieter Braun sekä Espanjan Jorge Urena. Kiekonheitosta tuli yksi ottelun ratkaisulajeista. Sateessa heitetty kisa oli monille vaikea ja ensimmäisen heittokierroksen jälkeen kuusi miestä oli ilman tulosta. Juuson ensimmäinen heitto karkasi verkkoon. Juuso piti kuitenkin hermot kasassa ja teki toisella hyvän tuloksen 38,92. Kolmannella yrityksellä tulokseen tuli vielä reilusti lisää kun Juuso sai heitettyä kauden parhaansa 40,45 haastavissa olosuhteissa. Kiekon kovin onnistuja oli Venäjän Likhanov, joka sai heitettyä yhden onnistuneen heiton, mutta se kantoikin sitten lajivoiton arvoisiin lukemiin 43,81. Tilastoissa porukan paras kiekkomies, yli 47 metriä heittänyt, Saksan Tim Nowak jäi ilman tulosta. Olosuhteiden vaikeudesta kertoi se, että Nowak ei saanut viimeisellä yrityksellään kiekkoa ulos häkistä, vaikka heitti varmuuden vuoksi ilman vauhtia. Myös Venäjän Kravtsov putosi kärkikamppailusta heittämällä vain 33 metrin kaaren.

Seiväshypyssä Juusolla oli tiukka paikka kun korkeudesta 4.40 alla oli jo kaksi pudotusta. Ennen viimeistä yritystä Juuso päätti vielä vaihtaa suurempaan seipääseen, teki rohkean hypyn ja ylitti 4.40 viimeisellään. Seuraava korkeus 4.50 ylittyi ensimmäisellä yrityksellä. 4.60 oli kuitenkin jo liikaa ja ottelun rasituksen alkoivat painamaan yrityksissä. Ottelun kärkipaikalle siirtynyt Pieter Braun ylitti 4.90, samoin kun kovaa nousua toisena päivänä tehnyt Ranskan Basile Rolnin. Keihäänheitossa Juuso oli koko porukan neljänneksi paras tuloksella 59,35. Viron Õiglane ilmoittautui mitalitaisteluun mukaan heittämällä hurjan kaaren 69,15. 1500 metrille lähdettiin siitä tilanteesta, että kärjen osalta Pieter Braunille riitti mestaruuteen ehjä juoksu. Lopuista mitalisijoista käytiin kuitenkin kova taistelu kun Urena, Kravtsov ja Samuelsson olivat aivan muutamien kymmenien pisteiden sisällä. Venäjän Likhanov putosi mitalitaistelusta keihässä kun hän ei kipeällä kyynärpäällään pystynyt heittämään kuin 51 metriä. Juuso lähti 1500 metrille sijalta 9. Edellä olevista Ranskan Rolninia olisi pitänyt voittaa 13 sekuntia ja Savolaa reilu 20 sekuntia, jotta sijoitukset paranisivat. Juuso juoksi päätöslajiin hyvän juoksun aikaan 4.45,03 ja oli kisan kuudes. Tämä ei kuitenkaan riittänyt kohentamaan sijoituksia kun Ranskan Rolnin juoksi ennätyksensä 4.48,65 ja Savola päätti loistavan ottelunsa hurjaan loppukiriin. Ajalla 4.48,17 hän paransi ennätystään 1500 metrillä yli kymmenen sekuntia.

Ottelun voiton vei Pieter Braun hyvillä pisteillä 8195. Toiseksi tuli Espanjan Jorge Urena hyvän 1500 metrin juoksun ansiosta kokonaispistein 7983. Kotiyleisön riemuksi Janek Õiglane vei pronssikamppailun pistein 7945. Kravtsov oli neljäs, Samuelsson viides, Likhanov kuudes ja hurjan ennätysparannuksen tehnyt Savola seitsemäs 7743 pisteellä. Tulos menee kauden kotimaisessa tilastossa toiseksi Thomas Barrineaun 7762 jälkeen. Täytyy muistaa, että Savola voi otella samassa sarjassa vielä kahden vuodenkin päästä. Juuso otteli myös ennätyksensä tuloksella 7621, jolla mennään Suomen tilaston kolmannelle sijalle.

Ottelukilpailun loputtua. Vasemmalta lukien Jaakko Hassi, ottelijoita viikonlopun hieronut ja huoltanut Suomen joukkueen fysioterapeutti Erkki Pudas, Juuso Hassi, Suomen Urheiluliiton lajivalmentaja Mika Vakkuri, Elmo Savola ja Lauri Hassi. Suuri kiitos Mikalle, Erkille ja muulle Suomen joukkueelle ja huoltotiimille. Isot onnittelut Elmolle, valmentaja Raine Savolalle ja muulle taustajoukolle ennätystuloksesta.

Ottelijat kunniakierroksella urakan päätteeksi ja ansaitut aplodit täydeltä Kadriorun stadionin yleisöltä. Oikealla Euroopan mestari Pieter Braun ja vieressä hopealle otellut Jorge Urena. Juusolle kisa oli ennätyksestä huolimatta pettymys, tavoite oli taistella mitaleista näissä kisoissa. Valmistautumista haittasivat pienet loukkaantumiset ja terveysvaivat kesän mittaan, mutta katseet on käännetty jo eteenpäin. Varaa on vielä kovempiin pisteisiin ja Juuso lähtee parantamaan ennätystulostaan jälleen Kalevan Kisoissa Porissa kahden viikon päästä.

Team Hassi - Juuso ja valmentajat Lauri sekä Jaakko Hassi.

1 kommentti:

  1. Hyvä kisakertomus Tallinnasta, onnittelut koko tiimillenne hienosta työstä! Kiitän myös mukavasta jutusteluhetkestä taannoin Virtain Tähtikisakatsomossa ja toivotan menestyksekästä loppukautta.

    Antero Salminen

    VastaaPoista