perjantai 29. heinäkuuta 2016

Juusosta kymmenottelun Suomenmestari! - Raportti tiimin Kalevan Kisoista

Yleisurheilun Suomenmestaruudet ratkottiin viime viikonloppuna Oulun Raatin stadionilla. Lauri kilpaili miesten 400 metrin aidoissa ja Juuso kymmenottelussa. Lauri lähti kisoihin hieman rikkonaisen alkukesän jälkeen tavoittelemaan finaalipaikkaa aidatulta ratakierrokselta. Lauri juoksi heti ensimmäisessä alkuerässä lauantaina, tilastojen mukaan erän selvä voittajasuosikki oli Joni Vainio-Kaila, joka oli Kalevan kisoihin ilmoittautuneista kovimmalla tilastoajalla liikkeellä. Alkuerän ensimmäinen puolikas kulki Laurilta hyvin ja hän oli aivan Vainio-Kailan tuntumassa vielä neljännen aidan jälkeen. Tämän jälkeen rytmi alkoi kuitenkin hidastua, eikä loppusuorakaan tullut maaliin vielä totutulla tavalla. Lauri jäi erän neljänneksi, kun ennen maaliin ehtivät ennätyksillään HIFK:n Pekka Sinkkonen 53,85 ja Porvoon Akilleksen Viktor Kantele 54,27. Vainio-Kaila lasketteli helppoon erävoittoon ajalla 52,40. Lauri meni kauden parhaallaan 54,89 aikavertailuun.

Toisessa erässä voittoon juoksi HIFK:n Don-Zheni Ekoebve ja toisen suoran finaalipaikan vei Juho Launto. Aikavertailuun ensimmäisenä mennyt Joni Rouhiainen juoksi juuri Laurin ajan alle 54,80 tuloksellaan ja pudotti Laurin 9 sadasosalla finaalista. Kolmannessa erässä ei enää aikavertailuun juostu kovempia aikoja, joten Lauri jäi sijalle 9. ja juuri ulos finaalista. Kolmannesta erästä finaaliin menivät Petteri Monni ja Tuomas Lehtonen.

Finaali oli etukäteen Joni Vainio-Kailan, Petteri Monnin ja Don-Zheni Ekoebven välinen taistelu mitaleista. Kärkikolmikko piti pintansa, mutta voittaja oli hieman yllätys kun Petteri Monni kiri viimeiseltä aidalta voittoon hyvällä ajalla 51,50. Vainio-Kaila oli toinen ja Ekoebve otti pronssillaan ensimmäisen Kalevan kisa -mitalinsa.

Video Laurin alkueräjuoksuun

Kymmenottelusta Savolan ja Hassin kaksintaistelu

Jo heti kymmenottelun ensimmäisestä lajista Juuso ja Lappajärven Veikkojen Elmo Savola alkoi karkaamaan muilta ottelussa. Viime vuonna Porissa Savola vei mestaruuden, Juuso lähti nyt tavoittelemaan ensimmäistä mestaruuttaan kolmen hopeamitalin jatkoksi. 100 metriä meni Juuson nimiin kauden parhaalla 10,96, Savola oli lajin toinen ajalla 11,01. Myös pituushyppy kirjattiin Juuson lajivoitoksi kun viimeinen hyppy kantoi lukemiin 7,19. Juuso hyppäsi kisan kaksi pisintä hyppyä ja myös niukasti yliastuttu toinen hyppy olisi ollut reilusti yli seitsemän metrin. Kuulantyönnössä saatiin uusi lajivoittaja kun loistavasti kolmella ennätyksellä ottelun aloittanut Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Eetu Kangas työnsi 14,90. Juuso otti kuulassakin hieman lisää eroa Savolaan kun miehet työnsivät tuloksiin 14,09 ja 13,57.

Juuson 100 metrin lajivoitto

Juuson pitkä toinen hyppy, joka meni yliastutuksi

Ottelun korkeudesta muodostui hyvä kilpailu. Juusolla kisan alku oli hieman tahmeaa ja hypyt vaihtelivat paljon. Korkeus 190 ylittyi viimeisellä, ja tämä varmisti Juusolle kauden parhaan korkeustuloksen. Hyppy alkoi kuitenkin kulkemaan ja 193 ylittyi, todella lähellä oli myös uusi ennätyskorkeus 196. Savola hyppäsi hyvin tasolleen tulokseen 196 ja otti lajivoiton. 400 metrillä Savola aloitti kovaa ja Juuso pääsi seuraamaan paria rataa sisempää. Takakaarteessa alkoi Juuson vahva loppuveto, joka riitti lajivoittoon ajalla 49,72, Savola juoksi toiseksi ajalla 50,17. Päivän tasaisesti otellut Thomas Barrineau tuli kaksikon jälkeen maaliin aikaan 51,12. Juuso otteli ensimmäisen päivänsä ennätyspisteet 4031 ja ylitti ensimmäistä kertaa 4000 pisteen rajan yhden päivän aikana. Savola lähti tauolle toisena 3936 ja Barrineau kolmantena 3764. Kangas päätti päivän reilusti ennätysvauhtiaan edellä pistein 3563 ja viidentenä toiseen päivään lähti kokenut Tero Ojala 3529 pisteellä. Kisa Ojalan takana pistesijoista oli hyvin tasaista: Ylöstalo 3521, Hanninen 3422, Lemmetyinen 3398.

Juuson korkeuden 193 ylitys

Juuson korkeuden 196 viimeinen yritys

Savola aloitti toisena päivänä takaa-ajon kovalla ryminällä kun aidat taittui aikaan 14,66. Toiseksi juoksi Barrineau 14,99 ja kolmanneksi Juuso 15,10. Juuson johto Savolaan pieneni huomattavasti, tosin Savola oli ennakkoonkin kova aitajuoksija. Kiekonheitossa Juuso otti hieman lisää eroa heittämällä 40,77, Savola jäi reilun metrin heittämällä 39,64. Kiekossa saatiin uusi lajivoittaja kun Lemmetyinen viskaisi pisimmän kaaren 41,51. Seiväshypyssä Juuso jäi korkeuteen 450, joten Savolalla oli iskun paikka. Mies venyikin hienosti tulokseen 470 ja kavensi eron jo viiteen pisteeseen. Seipäässä korkeimmalta ylitti Barrineau tuloksella 480.

Keihäänheitossa Savola ja Hassi olivat ennakkoon hyvin tasaisia ja Juuson oli tärkeää pysyä lähellä Elmoa ajatellen päätöslajia 1500 metriä. Savola näytti kuitenkin, ettei luovu mestaruudesta halvalla, ensimmäisellä kierroksella keihässä rävähti uusi kova ennätys 63,28. Juuson ensimmäinen kaarsi vain 55 metriä, mutta toisella tuli tarvittavia metrejä lisää lukemiin 58,10. Myös viimeisellä tulos parani hieman 58,69, mutta ero Savolaan kasvoi melko suureksi keihäässä. 1500 metrille Juuso lähti ajaksi muutettuna niin, että hänen oli voitettava Savolaa 10,5 sekuntia. Juuso lähti tekemään omaa juoksua ja veti tasaista vauhtia pari ensimmäistä kierrosta, ero Savolaan pysyi parissa sekunnissa. Kolmannella kierroksella Juuso sai edelleen pidettyä vauhtinsa, vaikka jaloissa alkoikin painamaan. Savola jäi kolmannen kierroksen aikana niin, että eroa oli jo lähes kymmenen sekuntia. Juuso taisteli viimeisen kierroksen kovaa ja kävi kamppailua jopa lajivoitosta Joonas Mäkisen kanssa, Elmo kiri takana, mutta ero näytti vain kasvavan. Juuso ylitti maalilinjan omalla ennätysajalla 4.35,58, lajivoiton vei Mäkinen 4.35,26. Savola tuli maaliin ajassa 4.50,83, joka tarkoitti sitä, että Juuso otti hienolla nousulla päätöslajissa ensimmäisen Kalevan kisa -mestaruutensa! Juuso paransi ennätystään 1500 metrillä 4 sekuntia, kova suoritus siihen nähden, että kelit viikonlopun aikana olivat helteiset ja aurinko paistoi taukoamatta.

Ottelijat kiittävät Oulun Raatin monituhatpäistä yleisö kymmenottelun päätyttyä

Juuso paransi ennätystään huikeat 113 pistettä kerralla ja otteli kauden kotimaisen kärkituloksen. Uudet ennätyspisteet kirjataan lukemin 7734, Savola otti hopeaa 7704 ja Barrineau pronssia 7238. Neljäs oli Tero Ojala ja viides hienon ennätysottelunsa otellut Eetu Kangas, joka on reilussa vuodessa noussut keihäänheittäjästä kymmenottelun kansalliseen kärkeen. Kuudes oli Ylöstalo, seitsemäs Lemmetyinen ja kahdeksas Hanninen. Maaliin asti ottelivat myös Jesse Jokinen, Joonas Mäkinen ja Kalevan Kisa -debyyttinsä tehnyt Harjavallan Jymyn Aleksi Salminen. Voittopisteet olivat Kalevan kisojen kovimmat kymmeneen vuoteen, Tampereen Pyrinnön Lassi Raunio otteli viimeksi paremmin voittaessaan Jyväskylässä 2006. Tuloksella Juuso menee kaikkien aikojen Suomentilastossa jaetulle 21. sijalle yhdessä Kari-Pekka Laxin 1982 vuonna tehdyn ottelutuloksen kanssa. Savola on tilastossa sijalla 20. yhdeksän pistettä edellä viime vuoden nuorten EM-kisoissa ottelemalla sarjallaan. Tämän kauden miesten maailmantilastossa Juuso menee sijalle 74. ja Euroopan tilastossa sijalle 49.