maanantai 17. elokuuta 2020

Juusolle neljäs kymmenottelun Suomenmestaruus!

Juuso otti Turun Kalevan kisoissa neljännen mestaruutensa miesten kymmenottelussa. Juuson voittopisteet 7379 olivat hänen kesän parhaansa. Hopealle tuli Leo Uusimäki, joka haastoi Juusoa aina viimeiseen lajiin 1500 metrille asti. Pronssia otti yllättäen 18-vuotias Ville Toivonen ensimmäisessä aikuisten sarjan ottelussaan.

Ottelu alkoi vahvana juoksijana tunnetun Uusimäen komennossa 100 metrillä aikaan 10,98. Juuso oli toinen ajalla 11,11. Kisa juostiin lähes nollatuulissa. Toisessa lajissa pituudessa Juuso hyppäsi ensimmäisellään 694, joka jäi hänen tuloksekseen. Aineksia parempaankin oli olemassa, mutta lopuissa hypyissä askelmerkit eivät osuneet kohdalleen. Uusimäki hyppäsi sentin paremmin tulokseen 695 ja lajivoiton vei Tarmo Savola tuloksella 7,13.

Kuula sujui Juusolta hieman alavireisesti ja tulokseksi jäi 13,16. Myös korkeudessa tulos 1,83 oli pettymys. Korkeudessa Tarmo Savola nousi ottelun kärkeen hypättyään 195. Päivän päättänyt 400 metriä käänsi Juuson ottelun suunnan, tuloksena kirkkaasti kesän paras juoksu aikaan 49,75. Uusimäki vei lajivoiton ajalla 49,18. Ensimmäinen päivä päättyi Juuson niukassa johdossa, toisena oli Savola ja kolmantena Uusimäki, kaikki kolme miestä 48 pisteen sisällä.

Toinen päivä alkoi aidoissa Juuson kauden parhaalla 15,01. Myös Uusimäki juoksi hyvin aikaan 14,82 ja tilanne kärkikamppailussa tiivistyi entisestään kärkikaksikon erotessa muista. Kiekonheitossa Juuso onnistui ensimmäisellään hyvään tulokseen 41,40 ja otti lajivoitolla piste-eroa seuraaviin. Seiväshyppy on takerrellut Juusolla koko kesän ja myös Turussa tulos oli vaisu 432. Uusimäen ollessa hurjassa seiväsvireessä tuloksella 502, tilanne kärkikamppailussa tiivistyi jälleen. Seipään jälkeen Uusimäki siirtyi kuudella pisteellä ottelun johtoon. Keihäänheitossa Juuso sai viimeisellään paranneltua kelpo tuloksen 57,82 ja 1500 metrille lähdettiin siitä tilanteesta, että Uusimäen oli juostava matka 17 sekuntia Juusoa nopeampaa ottaakseen mestaruuden itselleen. Uusimäki veti juoksua pitkään, mutta eroa Juusoon ei tullut riittävästi. Juuso juoksi tilannetta tarkkaillen ja varmisti neljännen kultansa Kalevan kisoista.

Kärkikaksikon takana pronssista käytiin kova taistelu päätöslajissa Ville Toivosen ja Petri Ihanderin kesken. Ihander juoksi ennätyksensä repiessä eroa Toivoseen, mutta myös Toivonen venyi 9 sekunnin ennätysparannukseen ja varmisti mitalin itselleen. Nuoret miehet ottelivat hienoja sarjoja pistesijoille ja ottelussa saatiin jopa kolme uutta 7000 pisteen miestä Suomeen - pronssia ottanut Toivonen 7152, kisan viides Tarmo Savola 7029 ja kuudes Joni Heikkinen 7014, joka varmisti 7000 pisteen ylityksen päätöslajin hienolla kirillään. Kun tähän lasketaan mukaan Hassi, Uusimäki ja Ihander niin yhteensä kuusi miestä ylitti 7000 pistettä Turun kisoissa. Vastaavaa on viimeksi tapahtunut Kuopion Kalevan kisoissa 2014, seitsemän miehen ylittäessä vastaavan pisterajan.

Voitolla Juuso nousee Kalevan kisoissa kahdeksaan mitaliin. Neljä niistä on kultaisia ja neljä hopeeta. Erikoisuutena on se, että kaikki mitalit ovat tulleet putkeen, sarja alkoi jo 2013 Vaasan Kalevan kisojen hopealla. Juusosta tuli samalla eniten mitaleja Kalevan kisoista ottanut kymmenottelija, yhdessä Paavo Yrjölän ja Mikko Vallen kanssa.

Suomen parhaat kymmenottelijat vuosimallia 2020

Lauri niukasti ulos finaalista

Laurin vuoro oli kisata lauantaina 800 metrin alkuerissä. Kahden ratakierroksen taso on ollut nousussa tänä vuonna Suomessa nuorten juoksijoiden rynnistäessä matkalle. Kisoissa oli jopa 27 tulosrajan (1.55) juossutta juoksijaa, eikä ranking-listalta ollut kisoihin asiaa. Lauri oli kolmannessa eli viimeisessä alkuerässä. Ensimmäinen 400 metriä lähti liikkeelle Julius Uutelan tahdittamana hieman alle 55 sekuntiin. Toisella kierroksella erän tilaston kärkimiehet, Ville Lampinen ja Elias Tuominen ottivat kaksi varmaa jatkopaikkaa ja takana käytiin kovaa kamppailua lopuista sijoituksista. Lauri nousi viimeisellä 200 metrillä kolmen miehen ohi taistelemaan finaalipaikasta, mikä jäi lopulta vain 0,19 sekunnin päähän. Erän kolmas Olli Ahlgren meni finaaliin ja Lauri jäi ensimmäisenä ulos finaalista ajalla 1.54,34. Aika on kuitenkin Laurin kauden paras ja 9. sija paras saavutus Kalevan kisoista 800 metrin matkalla. 400 metrin aidoissa Lauri on ollut finaalissa vuosina 2013, 2015 ja 2017, parhaana sijoituksena 4. sija vuodelta 2015.