tiistai 4. elokuuta 2015

Juusolle SM-hopeaa, Lauri neljäs

Viikonloppuna kilpailtiin yleisurheilun Suomen mestaruuksista Porin Kalevan Kisoissa. Perjantaina vuorossa oli Laurin 800 metrin alkuerät. Lauri oltiin arvottu kolmanteen eli viimeiseen alkuerään. 800 metrin alkuerät ovat aina yllätykselliset ja finaalipaikka voi irrota hyvin erilaisilla juoksuilla. Eristä kaksi parasta ja aikojen perusteella kaksi juoksijaa menivät lauantain finaaliin. Kun kaksi ensimmäistä erää meni taktiikkakilpailuiksi ja ajat jäivät heikoiksi, Lauri lähti rohkeasti vetämään kovaa vauhtia viimeisessä erässä. Ensimmäinen 300 metriä tultiin Laurin johdolla reiluun 40 sekuntiin, tämän jälkeen vetovastuun otti Espoon Tapioiden Tuomo Salonen. Salosen johdolla kierroksen väliaika taittui 55 sekuntiin, joten vauhti oli selkeästi kovempaa kuin aikaisemmissa erissä. 500 metrin jälkeen vauhti kuitenkin hidastui hieman takasuoran vastaiseen tuuleen. Lauri jäi sisäradalle pahasti pussiin ja kärkiryhmä karkasi 200 metriä ennen maalia. Viimeiseen kaarteeseen Lauri pystyi vielä vähän nousemaan, mutta jatkopaikat olivat karanneet liian kauaksi. Loppuajaksi tuli 1.57,44 ja erän 7. sija. Karsiutuminen finaalista oli hyvässä nousukunnossa olleelle Laurille pettymys.

Lauantaina alkoi Juuson kymmenottelu. Ennakkoon odotettiin Juuson ja Elmo Savolan kaksinkamppailua Suomen mestaruudesta, kun kauden tilastokärki ja puolustava mestari Thomas Barrineau oli sivussa kyynärpääleikkauksen takia. 100 metriä vahvisti ennakkoasetelmia kun Savola juoksi erävoittoon 11,00 ajalla ja Juuso toiseksi 11,16. Pituushypyssä Juusolla oli vaikeuksia askelmerkin kanssa ja tulokseksi jäi 6,95. Pituuden lajivoiton vei Otto Ylöstalo tuloksella 7,09. Myös kuula sujui Juusolta hieman alle odotusten kun tulos oli 13,31. Lajivoiton vei uransa päätösottelua suorittanut Sami Itani tuloksella 13,95. Korkeushypyssä Juuso sai kaivettua kauden parhaat hypyt 1.90 ylittyessä. Savola onnistui korkeudessa hyppäämällä 1.99 ja siirtyi ottelun johtoon. 400 metrillä Juuso ja Elmo olivat täysin omaa luokkaansa juoksemalla hyvät ajat 49,64 & 49,79, Juuson viedessä lajivoiton vahvalla loppuvedolla. Ensimmäisen päivän jälkeen kärkikaksikko oli jo erottautunut muista, Savolan johtaessa ottelua 72 pisteellä Juusoon. Pronssikamppailussa mukana olivat tiukimmin Otto Ylöstalo, Sami Itani ja vahvana toisen päivän ottelijana tunnettu Tero Ojala.

Toinen päivä alkoi 110 metrin aidoilla, joissa Savola otti ylivoimaisen lajivoiton kovalla ajalla 14,61. Juuson juostessa 15,21 ero kärkeen tuplaantui. Kiekonheitossa Juuso sai vain yhden heiton sektoriin, mutta sillä syntyi hyvä tulos 41,49. Savolan jäädessä tulokseen 38,90, Juuso kavensi eroa reilun 50 pistettä. Seiväshypystä muodostui ottelun ratkaissut huikea kisa. Juuso ja Elmo ylittivät korkeuksia vuorotellen kunnes päästiin lähelle miesten ennätyskorkeuksia. Molemmilla miehillä oli korkeudesta 4,65 kaksi pudotusta alla. Juuso lähti viimeiseen yritykseen ennätyskorkeudestaan ja ylitti sen rimaa hipoen. Savola ei kuitenkaan hätkähtänyt ja teki perään myös ylityksen viimeisellä yrityksellään. Lisäksi Elmo ylitti vielä 4,75, joka oli Juusolle liikaa. Keihäänheitossa Savola oli niukasti parempi ja 1500 metrille lähdettiin melko selvistä asetelmista. Juuso tarvitsi huippujuoksua 4.30 pintaan, jotta mestaruus voisi vielä irrota, Elmoon eroa olisi pitänyt repiä reilut 20 sekuntia. Juuso lähti rohkeasti Otto Ylöstalon vetämän kärkiryhmän mukaan ja ero Savolaan kävi jo noin 12 sekunnissa. Viimeisellä kierroksella Savola pystyi kuitenkin kiristämään vauhtia ja varmisti näin ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruutensa jo 20-vuotiaana. Savolan voittopisteet olivat hyvät, 7616. Juuso otteli jo kolmatta kertaa peräkkäin Kalevan Kisojen hopealle pistein 7524. Kolmas oli Otto Ylöstalo 7289 pisteellä. Uransa Poriin päättänyt Sami Itani otteli hienosti neljänneksi pistein 7038. Myös viidenneksi sijoittunut Tero Ojala pääsi yli 7000 pisteen. Janakkalan Janan Ville-Veikko Hanninen (7.) ja Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Eetu Kangas (10.) ottelivat ennätyksensä kisoissa.

Juuso taisteli loppuun asti Suomen mestaruudesta, tässä seipään ennätyshypyn tuuletukset. Kuva Olavi Kaljunen/Trackpic



























Lauri urakoi kisoissa vielä 400 metrin aidat 800 metrin alkuerien jälkeen. Lauantaina oli vuorossa
aidatun ratakierroksen alkuerät. Lauri juoksi eränsä neljänneksi kauden parhaalla juoksullaan 54,66 ja selviytyi finaaliin parhaalla aikavertailuajalla. Sunnuntain finaaliin Lauri lähti sisäradalta. Lauri oli aina viimeiselle aidalle asti kuudentena, mutta loppusuoran hurja taistelu palkittiin lopulta neljännellä sijalla. Sijoitus on Laurin paras Kalevan Kisoista, 2013 vuonna hän oli samalla matkalla viides. Aika 55,02 riitti tasaisessa rintamassa neljällä sadasosalla ohi Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Joni Rouhiaisen ja viidellä sadasosalla ohi Turun Urheiluliiton Juho Launnon. Mitalistit olivat odotetut kun Oskari Mörö vei Suomen mestaruuden, Joni Vainio-Kaila hopeaa ja Petteri Monni pronssia. Mörö aitoi finaalissa hyvän ajan 50,85, myös Vainio-Kaila juoksi hienosti ennätyslukemiin 51,16.


Lauri heittäytyi loppumetreillä SM-neloseksi 400 metrin aidoissa. Kuva Olavi Kaljunen/Trackpic



























Laurin urakka viikonlopun aikana oli kova kun hän kilpaili kolmena päivänä putkeen. Finaalijuoksussa jalat painoivat jo hieman ja askelrytmit aidoille eivät menneet suunnitellusti. Tästä huolimatta hän pystyi venymään hyvään sijoitukseen. Tänä vuonna Lauri ei ole keskittynyt aitoihin ja on kilpailut vaan kerran aitajuoksussa ennen Kalevan Kisoja. Lähtökohtiin nähden aitakokeilu oli yllättävän hyvä. Seuraavaksi Lauri kilpailee tulevana lauantaina Kuortaneen Eliittikisoissa. Matkana on 800 metriä ja toiveissa vauhtijuoksu, jossa olisi mahdollisuuksia parannella ennätyslukemia. Juuso pitää hieman taukoa kilpailuista, koko kesän vaivanneet terveysongelmat ja pienet vammat pyritään saamaan nyt kuntoon ennen kun jatkoa suunnitellaan pidemmälle. Ensi vuoteen tulisi päästä hyvässä kunnossa, tavoitteena ovat ensimmäiset aikuisten EM-kilpailut Hollannin Amsterdamissa.

Tässä Oriveden Sanomien sivuilta juttu Kalevan Kisoista. Oriveden Ponnistukselle kisat olivat menestykselliset, Sini Lällä voitti Suomen mestaruuden naisten korkeushypyssä tuloksella 1,82. Lisäksi OrPon kolme urheilijaa keräsi huimat 21 Kalevan Malja -pistettä: http://www.orivedensanomat.fi/sini-lallan-nappasi-suomen-mestaruuden-kalevan-kisoissa-porissa/

Alla vielä muutamia Olavi Kaljusen ottamia kuvia kisoista. Lisää kuvia voi katsella www.trackpic.net sivulta ja Trackpicin Facebook-sivulta: https://www.facebook.com/trackpic/timeline

Juuso ottelun keihäänheitossa.


Sami Itanin pitkä ja hieno kymmenottelu-ura päättyi Porin Kalevan Kisoihin. Team Hassi toivottaa Samille kaikkea hyvää jatkoon ja uusiin haasteisiin ratojen ulkopuolella! Kuvassa etualalla vasemmalla Sami ja oikealla Suomen mestari Elmo Savola.


Ottelun kärkikolmikko. Vasemmalta Juuso, Elmo Savola & Otto Ylöstalo.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti