tiistai 24. heinäkuuta 2018

Juusolle kolmas Suomenmestaruus!

Viikonloppuna Jyväskylän Kalevan Kisoissa Juuso jatkoi kolmen vuoden mestaruusputkeaan miesten kymmenottelussa. Mestaruus irtosi pistein 7512, joka on myös kauden kotimainen kärkitulos. Kilpailussa toiseksi tuli KU-58:n nuori Leo Uusimäki ennätyksellään 7162 ja kolmanneksi SSU:n Eetu Kangas 7068.

Ensimmäinen päivä lähti hyvin liikkeelle kun 100 metriä kulki Juusolla selvästi kauden parhaimpaan 10,97. Lajivoiton otti Uusimäki kellottaen 10,91. Myös Elmo Savola juoksi alle 11 sekunnin, 10,99. Pituushypyn aikana kova sadekuuro laski tulostasoa, Juuso hyppäsi silti kauden parhaansa 699 ja otti lajivoiton. Lajivoitto irtosi myös kuulantyönnöstä niin ikään kauden parhaalla 14,05.

Korkeushypyssä oli ongelmia kun 184 ylittyi vasta viimeisellä ja seuraavasta korkeudesta tuloksena oli kolme pudotusta. Tämä teki noin 100 pistettä miinusta ennätyssarjaan, jonka vauhdissa Juuso oli kolmen ensimmäisen lajin jälkeen. Elmo Savola paranteli asemiaan korkeudessa ylittämällä 196. Päivän päättänyt 400 metriä oli mukavan tasokas kärjen osalta, Uusimäki juoksi 49,02, Juuso 49,28 ja Savola 49,74. Uusimäen 49,02 olisi riittänyt finaaliin myös 400 metrin erikoismiesten joukossa. Juuson aika oli 0,7 sekunnilla hänen kauden parhaansa ja Savolakin paransi sekunnin edellistä noteeraustaan.

Jo Berliinin EM-kisoihin valittu Savola otteli Jyväskylässä vain ensimmäisen päivän. Kalevan Kisat olivat hänelle valmistautumista kahden viikon päästä alkavia EM-kisoja varten. Pika-aidoissa Juuso otti lajivoiton ajalla 15,11, vain sadasosan Uusimäen edellä. Kiekonheitossa sarja oli tasaisen varma ja kaikki heitot olivat 40 metrin päälle, paras kantoi 40,63. Seiväshypyssä sarja oli puhdas 450 asti, mikä lopulta jäi Juuson tulokseksi. Keihäs ja 1500 metriä Juuso pääsi tekemään paineettomassa tilassa kun mestaruus alkoi varmistumaan, tulokset 56,41 ja 4.46,94. Kokonaispisteet 7512 veivät Juuson melko ylivoimaiseen Suomen mestaruuteen.

Ottelu oli jo paljon pirteämpää tekemistä kuin alkukauden kolme ottelua, joissa pisteet jäivät 7300 tienoille. Harjoitusjakso oli tuonut terävyyttä tekemiseen ja varsinkin juoksukunto oli Jyväskylässä kovassa nousussa. Juuso kilpailee loppukaudesta vielä yksittäisissä lajeissa tavoitteena parannella ennätyksiä. Mahdollisesti syyskuussa Ranskassa on vielä yksi kymmenottelu tälle kaudelle.

Juuso on nyt ollut kuutena vuotena putkeen mitaleilla Kalevan Kisojen kymmenottelussa, mikä on siinä mielessä historiallista, että siihen ei ole kukaan aikaisemmin pystynyt. Eniten mitaleja kymmenottelusta on Mikko Vallella ja Paavo Yrjölällä (8 kpl). Jyväskylän kulta nosti Juuson mitalien yhteismäärässä jaetulle kolmannelle sijalle (6 kpl) yhdessä Hannes Sonckin ja Markus Kahman kanssa. Eniten mestaruuksia on Vallella, peräti seitsemän.

Lauri niukasti ulos finaalista 800 metrillä

Lauri kilpaili Kalevan Kisoissa 800 metrillä. Kolmannessa alkuerässä ollut Lauri juoksi kauden parhaansa 1.54,71 ja oli alkueränsä neljäs. Edelle ehtivät puolustava mestari Ville Lampinen, SM-hallien 800m voittaja Simon Haglund ja Naantalin Löylyn Elias Tuominen. Viimeisenä finaaliin aikavertailusta meni Panu Jantunen 1.54,42. Lisäksi ensimmäisestä erästä jatkoon erän kahtena parhaana menivät Markus Teijula ja Niko Viljola ajoilla 1.54,62 ja 1.54,65. Alkuerien kovimman ajan juoksi Saarijäven Pullistuksen Joonas Rinne 1.53,73. Odotetun tasaisten alkuerien jälkeen Lauri oli ajoissa 12. mutta vain 29 sadasosaa finaalipaikasta. Loppukaudesta Laurin tavoitteena on siirtää 2015 vuodelta peräisin oleva ennätys 1.54,02 uudelle sekuntiluvulle.

Kymmenottelun mitalikolmikko: Leo Uusimäki - Juuso Hassi - Eetu Kangas. Mitali oli Uusimäen ensimmäinen Kalevan kisoista, Kangas oli pronssilla myös viime vuonna Seinäjoella. Kuva: Riitta Lietsala

Lauri jäi niukasti ulos finaalista loppusuoran kamppailussa. Vasemmalta kuvassa Lauri - Jaakko Lehtilä - Elias Tuominen - Simon Haglund - Ville Lampinen. Kuva: Daniel Byskata